![](/media/lib/234/n-retinoidy-c7524f9bbcbd4783be4d5b6c28e6b1c7.jpg)
Pochodne witaminy A wyleczą raka jelita grubego?
17 grudnia 2015, 12:50Zespół z Politechniki Federalnej w Lozannie zidentyfikował mechanizm, który można wykorzystać w zapobieganiu wznowom raka jelita grubego. Szwajcarzy aktywują białko nieobecne w wywołującej nawrót przetrwałej populacji komórek i robią to za pomocą pochodnych witaminy A.
![](/media/lib/234/n-ocucheck-4a24ef0831f37af6222fa9eca2b997fb.jpg)
Przenośne urządzenie do oceny stopnia uszkodzenia oka
9 grudnia 2015, 13:05Na Uniwersytecie Illinois powstaje przenośne urządzenie do oceny stopnia uszkodzenia oka OcuCheck. Mierzy ono poziom witaminy C w płynie, który pokrywa lub wycieka z oka.
![](/media/lib/186/n-witamina-c-6bd63050d25c2a43b2dea74e1e501e4f.jpg)
Witamina C pomaga zwalczać raka
11 listopada 2015, 11:38Każdego roku na raka jelita grubego zapada 13 000 Polaków, z czego umiera 9000. Teraz pojawiła się nadzieja, że do walki z tą chorobą można będzie zaprząc... witaminę C.
![](/media/lib/198/n-witamina-d-fe4a554cdb16ce08a8fcd0f1feebdd4f.jpg)
Witamina D zwiększa tolerancję wysiłku i jest dobra dla serca
2 listopada 2015, 09:22Zażywanie witaminy D pomaga w zwiększeniu poziomu sprawności i zmniejszeniu ryzyka choroby serca.
![](/media/lib/200/n-danie-rybne-f1409775d7d7c2feb74dc20e209e04e1.jpg)
Rybna dieta chroni przed depresją
14 września 2015, 10:01Przynajmniej w Europie, jedzenie dużych ilości ryb może zmniejszyć ryzyko depresji. Związek między dietą rybną a zdrowiem psychicznym wydaje się równie znaczący u kobiet i mężczyzn.
![](/media/lib/206/n-dynie-c07cce183417b187731b56a089af20eb.jpg)
Witaminowy kierunkowskaz
10 lipca 2015, 11:37Kwas retinowy, metabolit witaminy A, naprowadza na cel 2 z 3 typów komórek odporności wrodzonej (ang. innate lymphoid cells, ILCs) rezydujących w jelicie.
![](/media/lib/186/n-witamina-c-6bd63050d25c2a43b2dea74e1e501e4f.jpg)
Wysokie spożycie cytrusów zwiększa ryzyko czerniaka
6 lipca 2015, 10:56Częste spożywanie cytrusów, a konkretnie całych grejpfrutów i soku pomarańczowego, wiąże się z podwyższonym ryzykiem czerniaka złośliwego.
![](/media/lib/221/n-tradzik-8a3d9666b92bd1f0e8b6853f2291ad1d.jpg)
Rola witaminy B12 w patogenezie trądziku
25 czerwca 2015, 09:58Witamina B12 zmienia aktywność genów bakterii ze skóry twarzy części ludzi, którzy normalnie mają zdrową cerę. Modyfikacja ta sprzyja stanowi zapalnemu i powstawaniu wyprysków.
![](/media/lib/179/n-orzechy-19243c3b641a129590cab6187fa7ce44.jpg)
Orzechy chronią przed głównymi przyczynami zgonu
11 czerwca 2015, 11:28Naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht potwierdzili istnienie związku między spożyciem orzechów, w tym orzechów ziemnych, a niższym wskaźnikiem umieralności.
![](/media/lib/220/n-salatka-82d51e91ee0ee663d681112f4b66d7eb.jpg)
Jajko w sałatce zwiększa wchłanianie karotenoidów
9 czerwca 2015, 06:19Dodanie jajka do sałatki z dużą ilością warzyw to skuteczna metoda zwiększenia wchłaniania karotenoidów, czyli rozpuszczalnych w tłuszczach związków, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny.